5 tips om je kinderen bezig te houden tijdens een lange autorit

Een vakantie in een warm land klinkt aantrekkelijk, maar de reis daar naar toe is iets waar veel ouders met (jonge) kinderen tegen op kunnen zien. Maar hoe houd je het gezellig in de auto? Hier volgen 5 tips om verveling bij kinderen tegen te gaan en ze te vermaken tijdens lange autovakanties.

1. Maak een koffertje met spulletjes
Vul een koffertje met spulletjes waar je kind onderweg mee kunt spelen. Vul het koffertje samen met je kind. Denk aan leesboekjes, kleurpotloden met een kleurboekje, een favoriete knuffel, stripboekjes, autootjes, een stickerboek met stickers om te plakken, een toverlei en wat lekkere snoepjes. Stop er nog een klein cadeautje bij als verrassing voor onderweg. Met ‘nieuw’ speelgoed zijn kinderen vaak weer iets langer zoet mee.

2. Koop of maak een autobingo
Een autobingo kun je kopen in de winkel, maar je kunt het ook heel makkelijk zelf maken. Knip of print allemaal plaatjes uit met dingen die je onderweg kunt tegenkomen, bijvoorbeeld een motor, een caravan, een benzinestation, een grote prullenbak, een ambulance, een molen, een verkeersbord, een vliegtuig, enzovoorts. Lamineer deze plaatjes en plak op de achterzijde een stukje magneetplakband. Zodra een kind iets gevonden heeft onderweg ‘plak’ je het magneetje op een magneetbordje. Gegarandeerd uren zoekplezier.

3. Woordspelletjes
Er zijn ook allerlei woordspelletjes die je met kinderen kunt doen.
– Een bekende is wel: Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en de kleur is …
– Maak een woordslang. De één noemt een woord in een bepaalde categorie (dierennamen, fruit en groenten, landen, plaatsnamen, enz.). De volgende noemt een woord wat begint met de laatste letter van het vorige woord.
– Ik ga op vakantie en ik neem mee. De eerste speler begint met één woord, de volgende speler nog eerst alle eerder genoemde worden en vult de rij met nog een woord aan, ga zo verder. Degene die als eerste een fout maakt is af.
– Geen ja en geen nee. Niemand mag nog het woordje ‘ja’ of ‘nee’ zeggen. Wie verspreekt zich als eerste?
– Bedenk met elkaar bij elke letter van het alfabet een woord. De A is van Aap, de B is van Bever, enz. Dit kan met dierennamen, maar ook bijvoorbeeld met plaatsnamen, landen, fruit en groenten).

4. Films of apps op smartphone of tablet
Download op je smartphone of tablet wat nieuwe apps waar je kind onderweg mee aan de slag kan. Met iets nieuws zijn ze altijd weer langer geconcentreerd bezig. Zorg er wel voor dat het apps zijn waarbij je geen WIFI-verbinding nodig hebt. Zet ook wat nieuwe filmpjes op de smartphone of tablet, zo hebben ze ook weer wat nieuws om naar te kijken.

5. Foto’s maken
Wat ook leuk is om je kind onderweg foto’s te laten maken met een smartphone, tablet of digitale camera. Je kunt hier ook een opdracht aan koppelen; zoek een koe en maak daar een foto van. Maak een foto van een rode auto. Enzovoorts. Bij oudere kinderen kun je ook een lijstje opschrijven waar ze een foto van kunnen maken en dit aan hen geven. Met meerdere kinderen kun je er ook een wedstrijd van maken. Wie heeft in een uur tijd de meeste, mooiste, origineelste foto’s gemaakt?

Vergeet niet dat er ook nog een terugreis aan komt. Bewaar daarom ook wat tips voor op de terugweg!

Wij wensen jullie een gezellige reis en een fijne vakantie!